Ce este nivelul A1 de cunoaștere a limbii engleze

Ar trebui să te simți flatat sau descurajat când ți se spune că ești nivelul A1 de cunoaștere a limbii engleze? Ei bine, nici una, nici alta. A1 sau nivelul elementar este practic fundația pe care se va sprijini tot edificiul cunoștințelor tale. Și de aceea, e important să fie cât mai solidă. Nu te grăbi să parcurgi cât mai multe, să treci la A2, B1 în galop. Dacă ți-ai însușit cum trebuie nivelul elementar, probabil vei continua să progresezi tot restul vieții. Mai lent sau mai rapid, după cum te expui la limba engleză. 

Care sunt nivelurile de cunoaștere a limbii engleze

Dar ce înseamnă, de fapt, nivel A1 la limba engleză? În 1991, Consiliul Europei a avut ideea să standardizeze cumva treptele de cunoaștere sau de învățare pentru toate limbile străine. Evident, a urmat o perioadă de studii serioase legate de felul în care oamenii învață și folosesc a doua, a treia limbă. Și, după ani de muncă și revizuiri, a apărut Cadrul Comun European de referință pentru limbile străine. De atunci, manualele, profesorii, examenele, chiar și cărțile de citit pentru cursanții în curs de învățare respectă codul CEFR (Common European Framework of Reference):

  • Beginner – începător:
    • A1 – elementar;
    • A2 – pre-intermediar – acestea sunt nivelurile de bază, prin intermediul cărora poți înțelege enunțuri simple, poți cere sau oferi informații generale esențiale;
  • B1 – intermediar;
  • B2 – intermediar avansat – nivelurile B marchează un utilizator al limbii independent, capabil să trăiască, să lucreze sau să studieze (anumite etape și domenii) într-un mediu în care se vorbește limba respectivă;
  • C1 – avansat;
  • C2 – nivel nativ – niveluri de excelență, ce garantează o înțelegere și o comunicare foarte bună chiar și pe domenii tehnice, literare etc.

Mai multe despre toate nivelurile limbii engleze poți citi aici.

scara in spirala cu balustrada de fier forjat privita de sus

Urcușul învățării limbii engleze nu e drept, ci seamănă mai degrabă cu o scară în spirală. Vei vedea că, de la un nivel la altul, anumite lucruri se repetă, pentru a le consolida mai bine și pentru a le folosi mai elegant… cu o treaptă mai sus 🙂

În cât timp poți ajunge să cunoști limba engleză la nivel A1

Fiecare dintre aceste niveluri, de la A1 la C2, are o anumită felie de vocabular aferentă, bazată pe frecvența cu care cuvintele se regăsesc în limbajul de zi cu zi al utilizatorilor nativi. Mai exact, la nivel A1 trebuie să cunoști cuvintele care apar cu cea mai mare frecvență în limba engleză – asta te va ajuta să înțelegi cât mai multe enunțuri și texte întâlnite. Spre exemplu, la A1 e suficient să știi cuvântul BIG pentru a spune mare, în timp ce la nivelurile superioare deja vei folosi enormous, huge, sizeable, substantial, massive, major, weighty și așa mai departe. Multe dintre acestea sunt cuvinte prețioase, literare sau foarte culte pe care oricum ai șansa de a le întâlni foarte rar în vreun text sau discurs. Așa că dintre toate, primul care te poate ajuta să înțelegi un număr mare de enunțuri și să te exprimi corect este big.

Similar, fiecare dintre nivelurile menționate anterior are și anumite structuri de gramatică ce îi corespund. Evident, la nivel A1 elementar se va învăța baza, care te ajută să construiești un discurs simplu, însă inteligibil pentru orice altă persoană vorbitoare de engleză.

Construcția acestui edificiu, adică să iei contact, să înțelegi și să exersezi atât cuvintele, cât și sintaxa corespunzătoare A1 durează undeva între 100-150 de ore de învățare ghidată. Adică, învățare la un curs de engleză sau alături de cineva care te îndrumă – un profesor, de regulă. Mai repede, din păcate, nu prea merge. Deoarece nu e suficient să le parcurgi, să iei contact cu teoria și cuvintele. Trebuie să devii capabil să le folosești în limba vorbită, repede. Să îți răsară în minte, ordonate și clare, atunci când ai nevoie de ele.

Ce înveți la un curs de limbă nivel A1?

Din punct de vedere al vocabularului, la A1 se estimează că asimilezi cam 900 de cuvinte. 300 în vocabularul activ, pe care să le și folosești eficient, rapid când ai nevoie să vorbești și 600 în vocabularul pasiv. Pe acestea le poți identifica și înțelege, doar că nu îți vin cu așa de mare ușurință în minte când te exprimi.

profesoara de engleza roscata zambitoare sta in fata tablei albe din clasa

Învățarea e mai plăcută și mai rapidă alături de un profesor și de câțiva colegi care să asigure interacțiunea

Din punct de vedere gramatical, nivelul A1 e perioada când înveți să folosești timpurile de bază, absolut necesare, absolut esențiale, ale limbii engleze: prezent simplu și continuu (îmi pare rău dar nu, nu ajunge un singur fel de prezent, chiar e necesar să le stăpânești pe ambele), trecut simplu, viitor simplu și viitor cu going to (și între cele două e o diferență mare în engleză). Vei putea folosi negația și interogația (nu se construiesc din intonație, e nevoie de auxiliare), imperativul, gradele de comparație, adjectivele demonstrative, pronumele.

Cu abordarea și metodele de astăzi însă, nu e nevoie să cunoști gramatica limbii române (termeni de specialitate) pentru a înțelege și învăța gramatica engleză. Nu e nevoie, mai exact, să știi ce înseamnă adjectiv demonstrativ. Asimilarea acestor noțiuni e bazată pe foarte puțină teorie, însă multă expunere la exemple și multă practică, adică activități orale și scrise, individuale, în pereche, în echipă, în care să ai ocazia să le auzi și să le folosești.

Ce vei fi capabil să faci la finalul modulului de A1? Poate că aceasta este o întrebare mai pertinentă decât ce vei învăța. Deoarece cunoștințele ce nu pot fi puse în practică, în slujba comunicării, nu prea te ajută.

Vei fi capabil să te prezinți și să dai informații generale despre tine și familia ta. Vei putea călători în străinătate cu un oarecare grad de confort, conferit de faptul că poți purta conversații simple la magazine, hotel, poți cere informații pe stradă sau legate de orientarea cu mijloacele de transport. Poți scrie un mesaj (mail) simplu pentru o rezervare, programare sau pentru a cere informații legate de orar, bilete.

Ce trebuie să faci pentru a trece la nivelul superior

Crezi că ai asimilat baza și poți merge la A2, nivel pre-intermediar? Mai întâi asigură-te că e așa. Noțiunile studiate la nivelul A1 nu ar trebui să îți pară încâlcite și grele. Dacă ți se par, atunci e bine să le mai revezi și să îți mai dai un pic de timp să intre din memoria pasivă în cea activă.

În cazul în care nu ești sigur care e nivelul tău, poți recurge la un test de cunoștințe. La FollowMe poți programa un test de plasament gratuit care îți va spune exact unde te situezi. Sau poți găsi o variantă de test online (e o variantă mai puțin sigură, majoritatea sunt grilă și nu testează practic și capacitatea ta de producție, dar îți pot oferi un indiciu asupra nivelului).

Poți lectura sau privi materiale specific pentru nivelul A1 la engleză, cum ar fi Easy Readers (cărți prescurtate și adaptate pentru a fi accesibile cursanților nivel elementar) sau poți privi video și testa înțelegerea lor (încearcă aici).

Apoi, când te simți pregătit, continuă cu studiul limbii engleze de la nivel A1 mai departe. Cu fiecare modul parcurs te vei simți mai sigur pe tine – în fața ta se deschid mai multe oportunități!

Sursa foto: Unsplash