Limba engleză, ca orice altă materie, știință sau deprindere, e ca o floare: trăiește, înflorește, te încântă, dar trebuie din când în când udată. Trebuie să o întreții, să nu se aștearnă praful uitării pe ea. Să îți reamintești ce știai. Și – de ce nu? – să faci un upgrade.
Îți propunem o listă de activități de învățare și întreținere a limbii engleze, ca să fii pregătit să comunici oricând, cu plăcere!
Încercăm să evităm varianta culegeri de exerciții și să abordăm într-o manieră mai plăcută învățarea în engleză. Dacă adopți o strategie care îți face plăcere, cu siguranță ai șanse să practici mai des, mai mult timp acea activitate. Iar beneficiul va fi mai mare, după o perioadă vei realiza că înțelegi mult mai ușor engleza, că expresii și fraze întregi pur și simplu apar în mintea ta la momentul potrivit, fără un efort prea mare. Deci… cum să faci să înveți ușor și distractiv?
Indiferent ce vârstă avem, filmele și cântecele sunt o bucurie pentru fiecare dintre noi. Și asta pentru că avem atâtea posibilități, atâtea tipuri de povești și sound-uri de muzică, încât e imposibil să nu te atragă niciunul.
Din fericire (pentru nivelul general de engleză, nu neapărat pentru artă), mare parte a filmelor difuzate la TV, în cinematografe dar și online sunt vorbite în limba engleză. Ceea ce e grozav pentru că, dacă le urmărești fără subtitrare, e un pic ca și cum ai sta tăcut într-un birou unde se vorbește doar engleza. Ca și cum ai locui într-un mediu vorbitor de engleză. Și chiar dacă la început ți-e mai greu să înțelegi, expunerea frecventă o să te ducă până spre punctul în care te obișnuiești cu intonația, accentul, ba chiar reții replici întregi ale actorilor. Sau, confruntat cu situații de zi cu zi, rememorezi versuri celebre ale cântecelor care se potrivesc mănușă cu ceea ce trăiești.
Cititul cărților e preferatul meu. Are, desigur, avantaje și dezavantaje. Avantaje: poți alege cărțile care îți plac, de dificultatea dorită (există Easy readers – cărți special editate pentru începători sau intermediari, mai scurte și cu limbaj mai ușor decât cele în original. Poți citi chiar opere celebre în această variantă, prescurtată și simplificată). De asemenea, poți adapta ritmul cititului, spre deosebire de cel al unui film. Nu în ultimul rând, poți reveni asupra pasajelor preferate sau frazelor / paginilor mai grele, dacă simți nevoia. Îți îmbunătățește mult vocabularul și fluența, deoarece te face să reții structuri noi.
Dezavantaje: nu auzi cuvintele rostite, ceea ce s-ar putea să te facă să le înveți greșit. Deoarece atunci când citești le enunți cumva în capul tău, iar dacă le enunți de suficiente ori greșit, îți vei forma un automatism care ulterior e greu de dezinstalat.
Mulți dintre adolescenți și tineri mă vor aplauda pentru această categorie și mulți părinți se vor încrunta citind despre jocuri. Plăcerea pentru jocuri este un fapt – care merge spre adicție – pentru mulți în zilele noastre, dar iată că are și beneficii. Am descoperit nu de puține ori că puștii de clasa a doua – a treia cunoșteau termeni în engleză la care nu m-aș fi gândit niciodată. Cum ar fi toate tipurile de materiale, bijuterii și pietre prețioase, arme și altele.
Dezavantaje: de multe ori, cei ce învață engleza de pe computer recunosc și înțeleg cuvântul scris, dar nu știu să îl pronunțe (foarte adesea, am văzut asta și la unii dintre cei ce lucrează în domeniul IT). De asemenea, termenii și expresiile utilizate sunt oarecum repetitive și limitate. Adică nu o să devină nimeni fluent în engleză doar jucând jocuri. Dar da, e o modalitate de a îmbina utilul cu plăcutul. Există, desigur, și jocuri speciale de limba engleză pe care le poți găsi online, quizzuri sau aplicații tip Spânzurătoarea (Hangman) sau Scrabble.
Așa poți învăța destul de multe și metoda are marele avantaj că e interactivă. Doar că trebuie să găsești o persoană care chiar să știe engleză și chiar să vrea să facă asta și chiar să fie disponibilă. Dacă ești părinte, joacă-te cu copilul tău. Dacă ai colegi apropiați la birou, încearcă, pentru amuzament, în timpul pauzei de masă. Jocurile de ghicit au mereu succes: fie că încerci o ghicitoare, fie că descrii o persoană sau obiect pe care celălalt trebuie să îl ghicească, fie că te gândești la ceva și partenerul trebuie să afle ce este punându-ți o serie de întrebări (maxim 10, să zicem), toate vă vor ține în priză.
Sau puteți încerca să faceți reclamă unui serviciu sau produs în engleză, ori chiar simula o situație reală (un dialog la cumpărături, o plângere împotriva șefului:)
Toate metodele descrise mai sus te ajută să nu uiți ceea ce știi deja și să acumulezi vocabular nou, poate chiar să îți mai pui la punct pe alocuri partea de gramatică. Venind în contact cât mai des cu limba engleză, vei observa mai bine cum și când se folosesc anumite structuri.
Dar dacă vrei să îți îmbunătățești repede și țintit nivelul de limbă, dar și capacitatea de comunicare, ai la îndemână cursurile de engleză cu un profesor. Să vedem care ar fi avantajele acestora.
În primul rând, ai parte de interacțiune, nu doar cu profesorul, ci și cu colegii tăi. Dacă te gândești că e o pierdere de vreme să ai colegi, mai gândește-te o dată! Cu profesorul te vei înțelege oricum, pentru că el e specialist deja în descifrat engleza de orice nivel și vorbește clar. Dar adevărata probă a comunicării e să te înțelegi, adică să transmiți un mesaj, să înțelegi ce vrea celălalt să spună și să negociezi până cădeți de acord – cu cineva care cunoaște mai puțină engleză decât tine. Deci thumbs up din acest punct de vedere pentru cursurile de grup!
La un curs de engleză, profesorul adaptează explicațiile sale ritmului, nivelului și chiar personalității cursanților. Revine asupra noțiunilor, trece mai repede înainte când e cazul. Observă unde fiecare dintre ei are dificultăți și caută cât mai multe pârghii pentru a îl ajuta să le depășească. Dificultăți în înțelegerea gramaticii, în pronunție, în fluență, în încrederea de a utiliza limba engleză. Nicio aplicație sau carte nu poate înlocui asta!
Nu în ultimul rând, profesorul știe când să intervină la timp pentru a corecta. Dacă anumite cuvinte sau timpuri sunt utilizate greșit de mai multe ori, aceste erori se vor fosiliza. Știu, termenul sună bizar, dar e de specialitate. Adică și în cazul în care vei afla, peste o vreme, că e greșit, îți va fi foarte greu să te mai corectezi.
Dacă apelezi la un centru de limbi străine, primul pas va fi o diagnoză a nevoilor tale, printr-un test de plasament gratuit pe care îl poți programa telefonic înainte. Vei afla exact care e nivelul tău de limbă – începător, elementar, pre-intermediar, intermediar, intermediar-avansat – și ți se va explica ce și cum urmează să înveți.
Odată înscris la curs, vei avea un program fix de două ori pe săptămână, care te va ajuta să te mobilizezi și să acorzi suficient timp învățării. Plus teme. Aici trebuie să lucrezi tu cu tine, să le introduci în programul zilnic, deoarece sunt importante în consolidarea celor învățate.
La finalul cursului te vei simți mai pregătit, mai încrezător să vorbești și cel mai probabil îți vei fi făcut și amintiri frumoase și pline de haz alături de colegi.
La final mai las două idei. Unu: orice ai alege în diferite perioade, încearcă să nu pierzi contactul cu limba engleză. Sau dacă ai pierdut, mai reia din când în când. E valabil pentru orice altă activitate, de altfel: dans, gătit, sport, croșetat, astronomie :). Și doi: e ideal să alegi activități de învățare a limbii engleze care să îți facă plăcere. Să le aștepți cu drag.
Sursa foto: Pexels