Metode de a învăța o limbă străină

Hotărât să înveți (încă) o limbă străină? Felicitări. Cu siguranță acest lucru te va face să evoluezi și îți va fi de folos. Asigură-te că găsești mijloacele și metodele potrivite astfel încât efortul tău să fie de durată și să dea roadele așteptate.

7 metode istețe de învățare a unei limbi străine

Să citești și să traduci. Să notezi liste de cuvinte într-un vocabular. Să asculți și să repeți. Să copiezi texte. Să reproduci texte din memorie. Acestea sunt metode utilizate din vremuri imemoriale, însă nu le-aș defini chiar ca “metode smart”, sau metode istețe. Nici pentru adulți, nici pentru copii.

Tu poți mai mult și, dragă părinte, te rog să ai încredere că al tău copil poate mai mult. Că îi merge mintea mai bine decât atât. NU accepta copiatul, reprodusul, repetatul impuse de niciun profesor. Metodele secolului XXI (și XX, de altfel) îmbină învățarea oricărei materii cu gândirea critică și creativă. Astfel încât conținutul să fie interesant. Și elevul să se dezvolte ca persoană, în mai multe direcții, nu doar să asimileze niște cuvinte. 

Despre obiceiuri sănătoase care te ajută să înveți orice materie ușor am mai scris aici – iată acum niște sugestii de metode moderne, plăcute și eficiente pentru învățarea unei limbi străine:

Metoda lecturii

Una dintre cele mai vechi, dar și cele mai puternice metode de învățare. Doar că depinde cum o abordezi. Dacă citești frază cu frază și cauți cuvintele necunoscute, pe toate, în dicționar, nu e așa de eficientă. Unu, pentru că o să te plictisești repede, demersul e foarte greoi, nu apuci să te bucuri de lectura în sine. Doi, pentru că nu te ajută să creezi un creier bilingv deloc.

Ca idee, orice carte bună sau articol este scris de către autorul său pentru ca cititorul să le savureze. Să se amuze, să se bucure, să se întristeze, să îi dea curaj și speranță și să îl informeze. Exact asta ar trebui să facem când citim: să ne concentrăm pe mesaj și, eventual, să savurăm stilul. Cuvintele necunoscute pot fi momentan trecute cu vederea, dacă înțelegi sensul. Poți căuta doar cuvintele cheie.

Încearcă să înțelegi ideile și apoi să le reformulezi în minte, ca o scurtă recapitulare – dar tot în limba în care ai citit. Imaginează-ți că ai da un review asupra cărții sau articolului sau că ai povesti pe scurt unui prieten despre ce e vorba sau ce ți-a atras atenția. 

Audio Books

Ei bine, această această metodă de învățare a limbii engleze e cam din secolul XXI. Sau, mai bine zis, a devenit accesibilă din secolul XXI. Acum poți găsi online sute, mii de cărți audio gratis. Beneficiul e că poți desfășura această activitate acasă, în metrou, autobuz, pe stradă, în parc… (nu, nu și la serviciu – sau dacă faci asta la birou, nu le zi că știi de pe blogul FollowMe!).

Îți vei îmbunătăți, pe lângă vocabular și, desigur, fluență, capacitatea de înțelegere și pronunția, intonația, accentul. Cărțile audio sunt de obicei citite de către actori, cuvintele sunt pronunțate foarte clar și frumos și este entertaining!

Tanara satena cu parul lung imbracata in tricou gri care asculta la casti o carte audio pentru a invata pronuntia si vocabular nou intr-o limba straina

Audiobooks sunt o comoară în învățarea unei limbi străine: destul de ușor de găsit, multe variante gratis, pot fi ascultate aproape oriunde și îți îmbunătățesc pronunția și vocabularul rapid

Consumul de media 

Știu că te gândești la veșnicul “eu am învățat engleza de la Cartoon Network”. Îți zic un secret: chiar și pentru mine, profesor de engleză, lăudăroșenia asta a unor colegi mă irită puțin. Dar are o bază reală, foarte măsurabilă și foarte concretă: chiar au învățat, și destul de bine!

Ca adult, media pe care o recomand ar fi, în funcție de gusturi: filme care îți plac, fără subtitrare, vloguri pe subiectele preferate, canale de știri sau cultură generală în limba țintă, fără subtitrare, site-uri sau bloguri de care ai fi pasionat și dacă ar fi în română. 

E important să alegi ceva ce îți place: nu are sens să te uiți la BBC dacă te plictisesc știrile sau la filmulețe National Geographic dacă tu ești pasionat de fapt de politică. Vizionează sau citește despre lucruri pe care ți-ar plăcea să le povestești sau să le dezbați.

Scrisul într-o limbă străină

Am discutat până acum ce metode prin care ești expus te ajută să prinzi o limbă străină. Dar la un moment dat e ideal să treci și la producția ei. Scrisul reprezintă una din cele mai bune căi de a îți face creierul să lucreze activ, să ruleze toate cuvintele și noțiunile prezente acolo și să le pună în ordine.

Mai rămâne un aspect de menționat: scrie ceva cu însemnătate pentru tine. Fie ține un jurnal, cu 2-3 chestii ce te marchează în fiecare zi, fie scrie părerile tale despre oameni, produse, evenimente, amintiri ale tale din copilărie, fie un blog poate :). Chiar și dacă participi la un curs și ți se cere să scrii două propoziții libere, scrie ceva care te interesează, în care crezi, despre tine.

Conversația cu străini

Nu am zis nativi intenționat, a devenit destul de greu să găsești nativi. Chiar și în Anglia. Daaar probabil că nici nu vei avea nevoie prea mult să interacționezi cu vorbitori nativi de engleză, ci cu diverse persoane care, ca și tine, încearcă să comunice într-un mediu internațional în engleză.

Dacă ai simțul ridicolului (prea) dezvoltat, recte îți e teamă să nu greșești, începi prin a conversa în vacanțe. Departe, unde nu te cunoaște nimeni. Go silly – prostește-te cu vânzătorii din bazare (sunt cei mai vorbăreți), de la hoteluri, cere informații, chiar care nu îți sunt necesare, la gări, autogări, magazine. Vei vedea că ești înțeles și vei căpăta încredere.

Doua femei de nationalitati diferite stau intr-o cafenea la o masa joasa de lemn, beau cafea si converseaza pentru a invata o limba straina discutand despre o poza din telefonul uneia dintre ele

Nu îți fie teamă să conversezi cît mai mult cu persoane ce nu vorbesc limba ta maternă! Poți afla povești interesante, vei căpăta mai multă încredere în tine și vei învăța mai repede orice limbă străină.

Imersiunea

Una dintre cele mai eficiente metode este imersiunea: adică intrarea într-un mediu în care se vorbește limba țintă, fără să ai vreo șansă să te înțelegi cu oamenii respectivi în orice alt fel. Un pic șocant la început, însă dă rezultate rapid. În cazul copiilor, care resimt disconfortul mult mai puțin decât noi, cei mari, acest lucru se poate realiza la o grădiniță/școală/after school cu predare exclusiv în engleză sau prin intermediul unei bone nevorbitoare de română. În cazul adulților, prin relocare sau pătrunderea într-un colectiv internațional unde se folosește doar engleza.

Cursurile deschise

Cursuri deschise înseamnă grupe cu participanți din diverse medii, care nu s-au cunoscut între ei anterior (nu lucrează în cadrul aceleiași companii). Învățarea în cadru organizat presupune alocarea unui buget și interval de timp fix dedicat acestui proces, însă are multe beneficii:

  • Cunoștințele noi în limba străină sunt introduse treptat, într-o ordine logică, ce te ajută să progresezi ușor și nu te descurajează;
  • Lucrezi simultan atât pe abilitățile de înțelegere orală și scrisă, cât și pe cele de producție. Practic înglobează cumva toate celelalte metode;
  • Este interactiv și amuzant. Împarți păreri, anecdote, emoții, bucurii cu noii colegi. Verifici dacă îi poți înțelege și dacă te înțeleg;
  • Te ajută să te mobilizezi pentru a lucra în mod constant să înveți o limbă străină (pentru că, desigur, ai și teme!);
  • Ai un suport de curs scris ce te ajută să identifici rapid informația dorită sau uitată.

De ce limba engleză este atât de necesară

E important în acest secol să cunoști cel puțin două limbi străine. Îți oferă avantaje clare la angajare, documentare profesională, călătorii. Însă pe firmamentul celor mai folosite limbi străine, detașat se distinge limba engleză, care e de preferat să fie prima.

Oriunde în lume limba engleză îți oferă acces. Despre cum este ea cotată pe piața muncii, ca un must adică, poți citi aici. Mai mult, engleza este limba de primă intenție, cum ar spune medicii, pentru știrile mondiale extra-proaspete, analizele și lucrările de specialitate despre cele mai recente descoperiri, limbajele de programare și aplicațiile foarte noi. Cam tot ce apare, apare mai întâi în engleză. Deci necesitatea de a învăța engleza e reală și acută, copil sau adult fiind.

Concluzii

În funcție de temperamentul, hobby-urile și bugetul tău, poți alege două-trei dintre metodele prezentate de învățare a unei limbi străine concomitent. Indiferent pentru ce optezi, dă-ți șansa să progresezi cu adevărat și să te bucuri de învățare. Alege materiale care îți plac și care simți că te îmbogățesc. Vorbește cu oameni frumoși și plăcuți. Așa încât învățarea unei limbi străine să fie o experiență pozitivă! Cuvinte iscusite îți doresc!