Ne îndreptăm ușor către jumătatea secolului XXI. Ceea ce caracterizează societatea e o mare mobilitate a forței de muncă. Cu toții vom susține cel puțin câteva interviuri de angajare pe parcursul vieții, unele, cel mai probabil, în limba engleză. Iată câteva sfaturi legate de cum să te pregătești pentru a avea cât mai mult succes.
Chiar și mâine. Da, poți fi sunat astăzi de un headhunter să stabilească un interviu pentru mâine pentru o poziție mult mai avantajoasă. Sau poate… ai avut nevoie să susții un interviu în engleză chiar ieri?
Pandemia aceasta a schimbat și mai mult lumea, sau mai bine zis a întărit un trend care exista deja. Faptul că păstrăm distanța fizică a făcut cumva să dispară distanțele uriașe dintre orașe, țări… Tot mai mulți oameni lucrează la distanță pentru companii din alt stat sau de pe alt continent. Ceea ce ne părea înainte o excepție, un caz bizar sau un noroc care i-a lovit pe unii dintre prietenii noștri, recrutați de firme din afară, devine acum comun.
Posibilitățile sunt nelimitate, în concluzie. În funcție de domeniul tău, desigur, poți aplica oricând pentru un job în afară care să necesite relocarea sau NU, un job pe care să îl poți onora din propria sufragerie. În engleză, probabil.
Pregătește-te, deci, pentru acea întâlnire în spațiul virtual care îți poate schimba destinul profesional. Asigură-te că stăpânești engleza, că ești pregătit să vorbești fluent despre tine, despre experiența și planurile tale. Exersează în engleză pentru a fi sigur pe tine și… charismatic. Uneori, asta face diferența.
Iată o listă cu întrebări pe care există o probabilitate foarte mare să le auzi dacă susții un interviu în limba engleză:
Evident, intervievatorul știe deja câte ceva despre tine, de aceea a selectat CV-ul tău. Însă acum e șansa ta să dovedești că ai skill-urile personale pe care le caută: claritate în gândire și exprimare, dozarea optimă a informațiilor (să nu răspunzi laconic, nici să nu monopolizezi ore întregi conversația), onestitate (informațiile din CV trebuie să se potrivească cu cele din realitate, nu omite nimic). Poți explica de ce ai ales anumite joburi și de ce ai plecat de la respectivele locuri de muncă, de ce ai ales o anumită școală. Nu vorbi doar despre CE ai făcut, aceste detalii sunt deja cunoscute, ci și de ce.
Evită să răspunzi la această întrebare spunând calități, de fapt, în loc de defecte. Cum ar fi: I am an honest person and this has often brought many disadvantages. În felul acesta, doar te autovictimizezi. Poți lăsa impresia că nu ești o persoană cinstită, ci una care vrea să ascundă orice aspect negativ. În realitate… absolut toată lumea are defecte.
În răspunsul tău menționează punctele forte (maximum trei, dacă nu ești supererou cumva:) și încearcă să furnizezi și exemple personale.
Ideal e să dai un răspuns sincer cum ar fi I hope to do a great job here and maybe get promoted to the position of… Sau poți paria pe cartea ambiției și să detaliezi ce fel de afacere ți-ar plăcea să deschizi tu însuți. Spiritul antreprenorial ar trebui să fie apreciat în orice companie.
Întotdeauna, dar întotdeauna când aplici la un job trebuie să fii pregătit pentru această întrebare. Studiază site-ul, citește review-uri. Neapărat să știi să dai ceva detalii – pur și simplu așa demonstrezi că nu ești superficial și că îți dorești jobul cu adevărat.
Pur și simplu povestește ceva ce ți-a adus ție multă satisfacție (poate fi și ceva legat de studii, dacă nu ai prea multă experiență profesională). E șansa ta să dovedești că pui suflet în ceea ce faci.
Conflictul este inevitabil în orice echipă. Această întrebare îți testează capacitatea de a media și rezolva conflictele într-un mod neagresiv. Un temperament coleric este o bătaie de cap, ideal e să furnizezi o rezolvare constructivă.
Un singur sfat aici: nu te plânge de cât de dificil este șeful tău sau de alte conflicte interioare. Cu siguranță intervievatorul se va identifica mai mult cu șeful tău. Încearcă să furnizezi motive (dotări, lucrul în ture, spațiul de lucru, dorința de a evolua, rutina).
Mai întâi, trebuie să știi – și insistăm asupra acestui lucru – că nu poți truca un interviu. Adică nu poți învăța niște răspunsuri standard la niște întrebări standard, fără ca tu de fapt să cunoști destul de bine limba engleză. Nu ai efectiv nicio șansă să scapi nedescoperit. Dacă crezi că ești începător sau nivel elementar la limba engleză, pe departe cea mai bună opțiune, pe lângă studierea vocabularului specific domeniului tău, sfatul nostru este să participi la cursuri de engleză. Pentru a face un upgrade nivelului tău general de limbă. Aici, spre deosebire de învățarea individuală, fie că urmezi un curs online sau fizic în clasă, beneficiezi de interacțiune și comunici în engleză cu colegii și profesorul, antrenându-te astfel pentru felurite discuții.
În al doilea rând, fii pregătit pentru situația în care, chiar și dacă ai nivel avansat de limbă, să nu înțelegi o anumită întrebare sau remarcă. Pentru că se poate întâmpla oricând ca intervievatorul să folosească o expresie idiomatică, de exemplu, de care nu ai auzit. În materie de expresii idiomatice în engleză, the sky is the limit. Iar dacă nu cunoști efectiv sensul ei, nu ai nicio șansă să ghicești. E absolut ok în acest caz să mărturisești că nu ai înțeles foarte bine și să ceri reformularea sau repetarea celor spuse. Orice angajator priceput va înțelege că emoțiile își spun și ele cuvântul și va da curs solicitării.
O altă variantă, dacă nu ești sigur că ai înțeles ceva spus în limba engleză, este să reformulezi tu ceea ce ți s-a spus. În acest fel, intervievatorul va avea ocazia să verifice dacă a apărut vreo neînțelegere și să clarifice lucrurile, tu vei căpăta certitudinea că ești pe drumul cel bun și vei câștiga și un pic de timp să reflectezi mai bine asupra răspunsului. De exemplu: We do have an offer for you that financially matches your request. But it comes with a bitter pill. Reformularea ar putea fi: So, I understand that there is something unpleasant about it?
Nu te încrede (doar) în spontaneitatea și inspirația de moment. La un interviu de angajare în engleză ai de luptat cu trei inamici: emoțiile, bariera lingvistică și, posibil, diferențele culturale. Mergi pregătit!
Repet: cea mai bună pregătire este să îți perfecționezi cunoștințele de limbă participând la cursuri de engleză. Ideal ar fi să ajungi măcar la nivelul intermediar, ceea ce îți va permite să conversezi fără prea mult stres.
Poți viziona scurte video cu interviuri sau pregătire pentru interviuri în engleză. Pe YouTube, de exemplu. The more, the better (cu cât mai multe, cu atât mai bine). Te va ajuta să îți imaginezi mai bine atmosfera de recrutare și te vei obișnui cu întrebările puse și cuvintele folosite. Vei vedea exemple de răspunsuri și de follow-up questions (întrebări puse în continuarea răspunsului tău).
Scrie-ți propriile răspunsuri la întrebările comune. Repetă-le (într-un dialog imaginar), apoi reia notițele, încercând să le îmbunătățești cu expresii mai sofisticate, structuri gramaticale mai complexe, fraze mai lungi. Repetă din nou, până când ești cu adevărat încântat de rezultat. Vei vedea că în timpul procesului îți vin idei noi.
Dacă poți găsi pe cineva disponibil, ar fi excelent să faci o simulare de interviu. Experiența dialogului cu altă persoană are beneficiul că primești un feedback și, poate, idei noi legate de cum să pui problema în diverse situații.
Pregătirea bună trece primejdia rea :), ca să reformulăm un dicton deja celebru. Sfaturile de pregătire pentru un interviu de angajare în limba engleză venite din partea oricui îți vor fi cu siguranță de folos. De aceea, dacă cunoști alte persoane care au trecut prin această experiență, roagă-le să împărtășească idei și informații cu tine. Mult succes în găsirea acelor joburi care ți se potrivesc perfect și în care te vei simți împlinit!