Te-ai hotărât că învăţarea limbii engleze e o necesitate? Că te-ar ajuta să participi la cursuri pentru a te perfecţiona? Acum că partea cu motivaţia e rezolvată, e bine să ştii câteva lucruri pentru a alege cursul potrivit în cazul în care ai mai studiat engleza dar nu te simţi foarte sigur pe tine. Poate eşti înclinat să alegi nivelul începător, “să o iei de la zero”. Sau intermediar mai degrabă, să fii stimulat mai mult? Cum o fi mai bine?
Din experienţa noastră didactică, am observat că adulţii sunt înclinaţi să aleagă, pentru copiii lor, “o grupă bună” cu “o doamnă bună” şi “severă”, care să îi înveţe mult şi nemilos. (dacă se poate, totul numai prin joacă, desigur:). Iar pentru ei, adulţii sunt tentaţi să aleagă foarte adesea o grupă unde să nu se simtă ameninţaţi. De preferat să ia materia de la început, pas cu pas, chiar dacă o parte însemnată din ea le e cunoscută. Să “pună bazele” din nou, poate le-a scăpat ceva în şcoală, poate nu au înţeles bine. Să reia de la nivelul începător.
Ei bine, cursurile de începători sunt dedicate… începătorilor. Adică fie celor care nu au mai studiat niciodată şi nu înţeleg o boabă din nicio expresie, aproape niciun cuvânt (nivelul Beginner), fie celor care înţeleg câte ceva dar nu se pot exprima. Sau pot răspunde la întrebări doar prin 1-2 cuvinte (deci practic nu ar putea explica lucruri, nici măcar din cele simple.). Acest nivel, la care adulţii pot înţelege ceea ce li se spune, însă au dificultăţi mari de exprimare, citire, scriere se numeşte False beginner (fals începător) sau A1, Elementary (elementar).
La nivelul Beginner, ca şi la A1, cu un grad mai mare de complexitate însă, vei învăţa să utilizezi vocabular de bază, să te descurci în viaţa de zi cu zi şi să te exprimi folosind 3 timpuri simple, de bază: trecut simplu, prezent continuu (şi elemente din prezent simplu) şi viitorul cel mai popular în lumea vorbitorilor de engleză (folosind structura going to).
Ei bine, dacă ţi se pare prea uşor, prea puţin, dacă le stăpâneşti…. Probabil nu e foarte oportun să te înscrii la un curs de engleză începători.
Prin cursuri pentru intermediari înţelegem de regulă că ştim engleza “aşa şi aşa”, adică mediu. Dar şi ele se împart în nivelul A2 (pre-intermediar) şi B1 (adevăratul intermediar).
Ca să ţi se potrivească nivelul A1, trebuie să ai o bază în limba engleză, chiar dacă da, faci greşeli (şi chiar destul de multe) în vorbire. Adică se presupune că poţi folosi trecut, prezent, viitor, dar nu perfect, ca la matematică. Aşteptările sunt (nu ale noastre, ci ale super-experţilor europeni care au studiat mii de vorbitori şi au definit nivelurile) doar să poţi înţelege ce se vrea de la tine şi să poţi transmite un mesaj inteligibil (nu şi perfect gramatical).
Deci nu îţi fă probleme că nu nimereşti auxiliarul potrivit sau prepoziţia care formează o colocaţie cu un anume cuvânt. Pur şi simplu încearcă să explici ce ai de spus până observi că eşti înţeles. Practice makes perfect. (Prin exerciţiu se ajunge la perfecţiune).
Nivelul B1 înseamnă că deja poţi purta conversaţii destul de complexe (dar, repet şi aici, nu perfecte) cu alţi vorbitori de limba engleză. Structurile gramaticale se diversifică, vei putea opera cu mai multe tipuri de trecut, prezent, viitor şi structuri gramaticale. Vei învăţa mai mult vocabular şi vei putea face chiar glume în engleză!
După cum am spus mai sus, un avantaj este că îţi dă sentimentul de siguranţă, de confort că ţi se vor explica din nou toate noţiunile. Şi că ai şansa de a acoperi eventualele lacune. Şi de a exersa suficient, într-un ritm mai lent, până când te simţi sigur pe tine.
La un curs de engleză începători vei întâlni şi alţi… începători, deci va fi un climat de înţelegere, susţinere, colaborare. Începătorii au, de regulă (mai ales dacă sunt încadraţi bine la nivelul acesta) multă răbdare unii cu alţii şi se bucură împreună de orice progres şi reuşită. Paradoxal, e grozav să fii începător, o lume întreagă de posibilităţi se deschide în faţa ta, entuziasmul e la cote maxime şi progresul se vede cel mai clar.
… Ceea ce nu înseamnă că e neplăcut să ai un nivel mai avansat şi să participi la un curs pentru intermediari. Cu siguranţă aici vei fi stimulat mai mult, vei vorbi mai mult, alături de colegi mai versaţi în tainele limbii engleze. Ţi se va vorbi exclusiv în engleză şi se va pretinde acelaşi lucru de la tine, vei afla lucruri noi într-un volum mai mare, la fiecare şedinţă.
Nivelurile A2 şi B1 sunt pentru învăţare accelerată. Dacă ai disponibilitate să faci asta, să mai repeţi şi să lucrezi un pic şi acasă, vei constata în scurt timp beneficiile. Vei putea să utilizezi, pe lângă competenţele lingvistice şi inteligenţa logico-matematică, pentru că la cursurile de pre-intermediari şi intermediari sunt introduse majoritatea noţiunilor de gramatică engleză.
Aşa cum menţionam anterior, o diferenţă constă în ritmul de predare şi asimilare a cunoştinţelor. Pe principiul “începutul e cel mai greu”, la cursurile Beginner sau A1 se introduce mai puţin conţinut, care este consolidat mai mult. Apoi cunoştinţele sunt predate şi asimilate precum un bulgăre de zăpadă, din ce în ce mai mare pe şedinţă ce trece.
Este important să alegi ţinând cont de două criterii majore: nivelul tău de cunoștințe şi personalitatea ta. Legat de primul, ideal e să laşi pe cei abilitaţi, profesioniştii (adică profesorii:) să îl evalueze şi să recomande ceva potrivit. Poţi face asta şi singur, însă… tot părerea unui specialist mi se pare că atârnă mai greu.
Legat de personalitate… dacă ştii că eşti o persoană care se descurajează uşor, care are nevoie de validare, care are nevoie să se simtă cel mai adesea „successful” în procesul de învăţare, poţi opta mai degrabă pentru un curs uşor sub nivelul tău. Care îţi dă şansa să consolidezi bine şi să devii foarte stăpân pe ceea ce ai învăţat. Acelaşi lucru e indicat şi pentru perfecţionişti!
Prin contrast, dacă simţi că ai mai degrabă o sete de cunoaștere, o nerăbdare de a învăţa mereu ceva nou, de a „trece mai departe” şi îţi plac provocările, alege un curs de nivelul tău sau chiar uşor peste. Cu siguranţă te va ajuta în alegerea ta şi să arunci o privire peste materialele care reprezintă suportul de curs!
Orice decizie vei lua, fals sau adevărat începător, pre-intermediar sau B1 intermediar, îţi urăm succes şi învăţare uşoară şi plăcută. Să îţi fie de folos!