Examene Cambridge: niveluri, pregătire, teste şi prețuri

Să „dea” copiii examen Cambridge e o modă. Dar de unde a apărut ea? E justificat, la ce îi ajută? Faptul că atât de mulţi elevi cu vârste între 7-8 şi 18 ani aleg anual să susţină aceste examene, nu doar în România, ci în toată lumea, cu siguranţă porneşte de la ceva. Iată mai departe care sunt beneficiile aduse de testele Cambridge copiilor, dar şi cum trebuie să se pregătească pentru ele. Plus ceva informaţii administrative legate de organizarea și nivelurile lor.

Ce sunt examenele Cambridge

Sunt teste recunoscute internaţional, concepute de instituţia numită Cambridge Assessment, soră cu Cambridge University şi Cambridge University Press. Această instituţie testează milioane de persoane anual pe plan mondial (mai exact, opt!), oferindu-le certificări care atestă nivelul lor de cunoştinţe.

Ce e aşa de special? Felul în care testează. Vă spunem cu mâna pe inimă că faţă de testele pentru clase bilingve de la noi din ţară, faţă de examenul de bacalaureat, testele de engleză de la şcoală, de la facultate, faţă de Canguri, Comperi, teste elaborate de fundaţii şi organizaţii autohtone, examenele Cambridge sunt de mii de ori mai relevante.

Cum aşa? Pentru că nu testează „ce e în programă” sau „ce s-a studiat semestrul acesta”, astfel încât să existe posibilitatea ca elevul să „nu pice pe subiect”. Nu are nicio legătură cu picatul pe subiect sau cu învăţatul unui subiect anume. Un elev va trece cu brio examenul Cambridge dacă ştie engleză (nu ceva anume, engleză în general) şi, reversul, nu are cum să se pregătească să „umfle rezultatul”, dacă nu ştie. Elementul noroc sau ghinion este absolut inexistent. 

Toate subiectele sunt formulate în conformitate cu nivelul de limbă engleză testat. Să zicem, A2 sau pre-intermediar. Ei bine, vocabularul utilizat în tot testul e din baza de cuvinte folosită pe plan mondial de oamenii nivel A2. Această bază de cuvinte e studiată şi para-studiată analizând texte scrise şi orale (!!! înregistrări adică) şi stabilind frecvenţa apariţiei cuvintelor acolo. Deci nu o să apară niciodată în examen „idioms” care sună deştept, dar nu au ce căuta la acest nivel.

Apoi, subiectele pentru textele de reading sau pentru înregistrări sunt şi ele testate pe grupuri pilot din diverse ţări, pentru a vedea dacă sunt suficient de interesante, adecvate vârstei și timpurilor (da, să fie de actualitate!). În plus, ele trebuie să nu fie ofensatoare pentru niciun grup de pe planetă. Deci nu sunt alese la întâmplare, pentru că i s-au părut vreunui profesor interesante.

Sunt suficient de mulţi „itemi” în examen ca să îl facă relevant. Nu e vital ca un candidat la examenul Cambridge să ştie „gramatică pe pâine”, sau eventual să ştie „valorile timpurilor” și „definiţii”. Se testează doar înţelegerea limbii şi folosirea ei adecvată în context. Vestea bună este că e în regulă să vorbeşti „după ureche”, fără să ştii de ce foloseşti anumite structuri. Atâta timp cât e corect, desigur.

Tipuri de examene Cambridge

Ne vom referi mai jos doar la examenele Cambridge adresate categoriei de vârstă de peste 12 ani, adică adolescenţilor sau copiilor de gimnaziu. Utilitate practică, în sensul de relevanţă la angajare sau la admiterea într-o universitate, au mai mult ultimele trei. 

 Tabel in care e ilustrat in culori ce scor Cambridge trebuie sa obtii pentru a promova cu succes fiecare examen

Fiecare examen are asociat un interval de punctaj pe scala Cambridge. Se poate întâmpla să susţii examenul B2 First, de exemplu, dar să fii atât de bun încât să ai un scor peste 180 şi să primeşti chiar un certificat de limbă C1. De asemenea, dacă te descurci mai puţin bine şi obţii un punctaj sub 140, cât e minimul pentru nivelul B2, vei primi certificat de limbă B1

Însă, pe lângă aceasta, mai există un rost, parcă mai important de altfel, al susţinerii oricărui nivel de examen. Copilul are o motivaţie mai puternică şi o finalitate concretă pentru demersul său de a învăţa engleza. Adică majoritatea copiilor de 12, 14, 16 ani sunt „surzi” la argumente precum avantaj la angajare, o să obţii un job bun etc. Lor le trebuie ceva care să valideze efortul făcut timp de un an şi să le spună că da, uite, nu a fost degeaba, au avansat, sunt pe drumul cel bun. Şi o universitate foarte mare, din Anglia, recunoaşte asta!

KET sau A2 Key

Examenul KET testează nivelul de limbă A2, un nivel conversaţional oarecum de bază, care însă e suficient pentru a călători, a cere informaţii și indicaţii oriunde ai fi, a face cumpărături, rezervări, a înţelege mesajul principal din ghidurile audio din muzee. 

Conţine 3 probe: Reading and Writing (50% din nota finală), Listening (25%), Speaking (25%). Poţi citi mai mult despre examen şi vizualiza exemple de subiecte aici. Părţile de producţie, adică de scris un text şi de vorbit, nu au o complexitate şi nici o dimensiune mare. Proba orală se suţine în perechi, adică doi candidaţi se vor prezenta în faţa examinatorilor şi vor interacţiona cu aceştia şi între ei. Poate fi folosit pentru a echivala testul de engleză necesar pentru înscrierea la o clasă de liceu cu profil bilingv.

 PET sau B1 Preliminary

Acest examen testează nivelul intermediar (B1), un nivel conversaţional destul de bun, cerut de altfel la proba de Bacalaureat. Candidatul care susţine examenul PET poate folosi certificatul pentru a echivala testul necesar înscrierii la o clasă bilingvă sau proba de engleză de la Bacalaureat (doar că trebuie să te interesezi la fiecare instituţie în parte cât de recent trebuie să fie certificatul).

Aici poţi studia tipurile de subiecte din cele 4 probe: Reading, Writing, Listening şi Speaking. Şi poţi vedea şi ce teme ar putea fi abordate în subiectele de examen şi ce structuri gramaticale poţi întâlni acolo.

Patrate multicolore in care sunt scrise nivelurile de examene Cambridge

Examenele Cambridge se pot susţine începând cu vârsta de 7 ani (nivelurile speciale YLE, adică Young Learners of English, mai exact Starters, Movers şi Flyers), restul nivelelor fiind recomandate pentru adolescenţi cu vârsta de peste 12 ani

FCE sau B2 First

Deja începând cu examenul B2 First, certificările Cambridge obţinute pot fi utilizate pentru a accede în anumite universităţi din lume sau a obţine joburi unde e necesară folosirea limbii engleze. Vârsta recomandată pentru susţinerea sa este între 14-18 ani.

Aici se diversifică şi cerinţele: pe lângă nivelul de limbă engleză mai avansat, candidaţii trebuie să poată scrie un eseu, alături de un alt text la alegere, iar la proba de speaking să interacţioneze mai mult, să argumenteze, să speculeze etc.

Examenul conţine tot 4 probe distincte, şi anume Reading and Use of English, Writing, Listening şi Speaking.

CAE sau C1 Advanced

Examenul C1 Advanced este probabil cel mai avansat test Cambridge susţinut şi folosit în scopuri profesionale şi de studii de candidaţii din lume. Certificatul obţinut atestă că ai un nivel de limbă avansat: că ceilalţi pot avea încredere că vei înţelege bine inclusiv nuanţele sau limbajul de specialitate auzit sau citit, că vei putea explica, argumenta, scrie pe larg legat de ceea ce îţi doreşti să transmiţi.

Examenul C1 Advanced e susţinut de obicei în perioada liceului, în anii terminali. Poţi vedea aici detalii despre cum sunt organizate probele de Reading and English in Use, Writing, Listening şi Speaking.

CPE sau C2 Proficiency

E cel mai dificil şi mai complex dintre examenele Cambridge. Practic, cel care îl susţine şi obţine certificatul de limbă C2 e „de-al lor”, adică e exact ca un nativ. Rar de tot îl poţi prinde pe picior greşit cu vreun cuvânt folosit cu conotaţia nepotrivită, de structura frazei greşită nici vorbă. 

Textele sunt de specialitate, cuvintele folosite foarte sofisticate, cu o frecvenţă scăzută în viaţa de zi cu zi. Înregistrările cu diferite accente şi încărcate cu diferite zgomote de fundal. La Writing şi Speaking trebuie să utilizeze sinonime cu o frecvenţă mai redusă, literare, colocaţii şi „idioms”, iar propozitiile trebuie să fie pline de emfază, să redea fidel, dar fin, opinia şi starea de spirit a autorului. Citeşte detalii despre organizarea acestui examen şi probele sale.

tanara cu ochelari care sta la birou cu niste carti uriase in fata si isi roade unghiile si isi face griji legat de faptul ca urmeaza sa sustina un examen

Ceea ce e special la examenele de engleză Cambridge, indiferent de nivel, e că au un format prietenos şi că nu există factorii „ghinion” sau „noroc” care pot influenţa rezultatul. De asemenea, nu ai ce să repeţi sau să înveţi în noaptea dinaintea examenului. Important e doar să ştii în general engleză. Aşa că acest test nu te va face să arăţi ca în poza de mai sus!

Cum faci pregătirea eficientă pentru a obține cu brio certificatul

Mai întâi trebuie să afli cumva ce nivel de limbă ai. Şi practic pentru ce examen te-ai putea pregăti, tu sau copilul tău. Acest lucru se poate face prin autoevaluare, pe baza bifării unor „can-do statements” (liste cu ce poţi face efectiv în engleză) sau a unor sumare teste pe care le poţi găsi pe internet (care însă nu sunt foarte exacte).

O altă opţiune e să te adresezi unor centre specializate, cum ar fi FollowMe, care îţi pot explica unde te afli şi către ce nivel ar trebui să te îndrepţi. (Apropo, testele de evaluare iniţială la FollowMe sunt gratuite!)

Mai departe, e foarte important să te familiarizezi cu formatul de examen, cu structura probelor, care este fixă. Şi, desigur, lots of practice. Citit în engleză, lucrat acasă, parcurs cărţi speciale de pregătire pentru examen, cursuri de engleză. Pregătirea pentru un nivel de examen Cambridge se întinde, de obicei, pe durata unui an şcolar.

Ce valabilitate are un examen Cambridge

Cambridge Assessment nu oferă un termen de valabilitate pentru diplomele emise de ei, practic nu stipulează că acestea… expiră. Se presupune că odată ce cunoştinţele au intrat acolo, în mintea candidatului, acolo rămân. 🙂

Însă depinde mult pentru ce vrei să foloseşti certificatul. Dacă ai decis să îl expui unei instituţii anume, interesează-te acolo ce condiţii impun, dacă se cere ca examenul să nu fie susţinut cu mai mult de 2, 3 ani în urmă, de exemplu, sau dacă îl acceptă aşa cum e.

Cât costă să dai un examen Cambridge

Preţurile sunt diferite în funcţie de nivel. Ele variază de la 360 de lei pentru nivelul A2, KET, 460 pentru B1 Preliminary, 610 lei pentru B2 First, 620 pentru C1 Advanced şi 630 de lei pentru C2 Proficiency.

În speranţa că te-am convins că examenul Cambridge nu e un moft sau doar un trend, ci o treabă serioasă care te poate angrena pe tine sau pe adolescentul tău în studierea intensă a limbii engleze, îţi mai oferim o informaţie. Utilă, zic eu, pentru această perioadă incertă din punct de vedere medical. Atât cursurile, cât şi examenele pentru diferite niveluri pot fi susţinute online, respectiv în varianta computer-based, care nu presupune prezenţa fizică alături de alţi oameni. Iar pregătirea pentru Cambridge… e un drum frumos, care se termină aducând multă satisfacţie şi o mai mare încredere în sine!