6 metode de a-ţi exersa limba engleză

Cum poţi face să înveţi mai repede, să obţii rezultate cât mai bune atunci când studiezi limba engleză? Pe lângă participarea la cursuri, locul unde cunoștințele se introduc treptat, în mod organizat, ai şi alte pârghii la îndemână pentru a consolida ceea ce ştii deja şi a deveni mai fluent şi mai natural în exprimare. Mai departe vom trece în revistă câteva metode de exersare a limbii engleze şi cum funcţionează ele.

Urmărește filme în engleză, cu sau fără subtitrare

Să clarificăm: e vorba de filme cu sau fără subtitrare în engleză, desigur! Am mai scris aici pe larg despre recomandări de filme şi cum te pot ajuta ele să înveţi. Reprezintă un prim pas în consolidarea cunoştinţelor tale, deoarece practic integrezi engleza într-o activitate din viaţă care oricum există şi te relaxează. 

De ce sunt filmele atât de folositoare? Gândeşte-te că la fiecare film vizionat eşti expus la limba engleză în jur de 90-120 de minute, adică practic cât o şedinţă de curs. E oarecum ca şi cum ai merge la un curs şi doar ai asculta ce spun ceilalţi. Limbajul este variat, este desprins din viaţa reală şi nu simplificat sau livresc, cum e uneori în manuale (bine, asta are şi dezavantaje, cu siguranţă va fi mai greu de înţeles). 

Ceea ce te ajută este faptul că poţi vedea limbaj folosit în context: mimica, gesturile, decorul îţi pot clarifica sensul cuvintelor şi expresiilor necunoscute. (cu alte cuvinte, chiar dacă nu ştii vorbele, o să îţi dai seama în orice limbă când protagonistul spune o înjurătură. Iar dacă o repetă de vreo două ori, o vei și reţine!).

Dacă totuşi replicile din filme ţi se par prea greu de descifrat pentru nivelul tău actual de cunoștințe, îţi vindem un pont: încearcă seriale. Serialele sunt mai puţin „artistice” de obicei, devenind astfel mai potrivite pentru scopul tău: au mai puţine zgomote de fundal, cadre mai lungi, vorbirea mai lentă şi mai clară, feţele filmate mai de aproape.

Femeie imbracata in bleumarin urmareste un film in engleza intinsa in pat mancand popcorn dintr-un castron alb cu telecomanda in mana

E relaxant să înveți engleza vizionând filme. O poți face fără subtitrare, dacă eşti nivel mai avansat, sau cu subtitrare în aceeaşi limbă, dacă încă te simţi nesigur.

Gândește în limba engleză, pentru a exersa eficient

Acesta ar trebui să fie obiectivul şi obişnuinţa fiecărei persoane care studiază engleza: să ajungă nu să traducă ceea ce are de zis (sau de gândit), ci din start să formuleze ideea în limba engleză. Această deprindere nu doar că te ajută concret să nu te „blochezi” atunci când vorbeşti, din cauză că ai fi uitat un cuvânt în cursul transformării frazei din română în engleză, ci te face şi să devii mult mai repede fluent în comunicare.

Exersează mai întâi în contexte mai simple: „I am going to work now. Where are my keys? Hmm.. the stairs or the elevator? Oh no, not again, somebody parked in my place again.” (aici dacă vrei cu tot dinadinsul să te descarci, poţi folosi o replică mai picantă învăţată din filme… în gând, desigur :). 

Citește cărți și reviste în engleză

Probabil ştii deja acest sfat de la… toţi profesorii cu care ai vorbit vreodată?! Da, dar uite că nu s-a demodat, dimpotrivă, studii peste studii încă atestă, confirmă şi reconfirmă faptul că cititul este cea mai rapidă şi cea mai sigură cale să înveţi engleza repede şi să ajungi la un nivel cât mai avansat. Cititul pur şi simplu face creierul să lucreze mai mult. E ceva mai solicitant decât vizionarea filmelor, însă vei fi răsplătit pentru efortul tău. Iată nişte sugestii!

Fă un experiment: alege ceva care să îţi placă în limba engleză şi vei vedea că după prima carte lecturată în întregime vei resimţi altfel nivelul tău de cunoştinţe şi vei avea mai multă încredere în abilităţile tale de a înţelege, dar şi de a vorbi. Îţi vor reveni în minte expresii întregi, replici preferate pe care îţi vei dori să ai ocazia să le foloseşti. Pentru că da, asta e magia cititului. Te face să îţi doreşti să fii la fel de grozav ca cei din poveste.

Citeşte cu voce tare

Tehnica aceasta a fost utilizată de toţi profesorii de engleză când erau mici. Jur. Şi le-a plăcut aşa de mult să se audă, încât au ales meseria aceasta ca să-i oblige şi pe alţii să asculte :). 

Lăsând gluma la o parte, cititul cu voce tare te ajută să conştientizezi felul în care pronunţi sunetele, să te concentrezi asupra intonaţiei şi îţi pregăteşte organismul (aparatul fonoarticulator, mai exact) pentru a vorbi fluent, fără a te „poticni” în pronunţie. Previne acel simptom neplăcut când creierul gândeşte mai repede decât poţi pronunţa. De aceea e o metodă de exersare a limbii engleze pe care o recomand cu căldură. 

Cântă melodii preferate

Nu e necesar să fii o fire… artistică pentru asta. Nu trebuie să „ai ureche”, „voce” sau talent. Pur şi simplu cântă, fredonează, garantat va face un upgrade şi la starea ta de spirit. Şi îţi vei impresiona copiii, nepoţii sau vecinii părând cu adevărat cool (mai ales dacă alegi hituri de ultimă oră). Şi creezi o bază solidă pentru a vorbi fluent şi pronunţa frumos şi prin această metodă de exersare. Chiar şi limba maternă, în cazul nostru româna, e asimilată şi pronunţată mult mai uşor de copilaşi prin cântece (de multe ori, copiii mici pot pronunţa în cântece sunete sau grupări pe care în vorbirea normală nu le pot rosti încă).

Tanar imbracat in lenjerie si camasa descheiata cu ochelari de soare canta in bucatarie in engleza folosind un deodorant ca microfon

Cântatul nu este numai despre artă. Este despre oamenii fericiţi, deoarece aduce un tonus bun. Cântă în engleză şi îţi vei îmbunătăţi pronunţia şi vei învăţa cuvinte şi expresii noi.

Mai întâi, ascultă de multe ori melodia. Creierul tău lucrează de fiecare dată şi chiar dacă e a 50-a oară când o auzi, el încă procesează informaţii legate de pronunţie, accent şi memorare a cuvintelor. Poţi căuta pe internet versurile dacă nu le înţelegi complet şi chiar face o poză cu telefonul. Să nu îţi faci griji legate de posibilitatea de a încurca versurile, nimeni nu observă oricum, mai ales dacă sunt hituri la modă.

Poartă conversații cu alți vorbitori de limba engleză

Nu te feri de interacţiune. Cu toţii avem, în România, ceva reminiscenţe din şcoală când erai „ascultat” (inclusiv la engleză), lucru care probabil îţi displăcea profund. Dar dacă stăm să ne gândim, în viaţa reală ce poate fi mai frumos decât să fii ascultat de oameni şi tu să îi asculţi pe ei?

Priveşte fiecare ocazie de a comunica în limba engleză ca pe o oportunitate. Nu doar de a deveni mai bun la engleză, ci şi de a cunoaşte oameni, informaţii, obiceiuri, atitudini noi. Profită de aceste oportunităţi având în minte faptul că oamenii admiră pe cei ce vorbesc şi NU vânează şi nici nu sesizează eventualele greşeli. Cu toţii se concentrează pe mesaj. Nu trebuie să fii avansat, nu trebuie să ai o gramatică perfectă sau un vocabular cât trei dicţionare. Trebuie doar să fii dispus să comunici.

Dacă participi la un curs şi foloseşti şi unele sau toate aceste tehnici şi metode de exersare a limbii engleze, practic ea va deveni extrem de prezentă în rutina ta zilnică şi rezultatele bune nu vor întârzia să apară. Mai multe cunoștințe, mai multă fluenţă, mai multă încredere. So good luck! I am looking forward to actually talking to you!